Vrouwgerelateerde cardiologie

In onze praktijk is veel expertise aanwezig betreffende vrouwgerelateerde hartklachten bij coronaire vaatdysfunctie ook wel het 'vrouwenhart' genoemd.

Er zijn zijn 2 cardiologen en 1 verpleegkundig specialist werkzaam met veel ervaring en een groot netwerk met andere ziekenhuizen op dit specifieke deelgebied van de cardiologie.

Coronaire vaatdysfunctie

De vaten die het hart van bloed voorzien noemen we kransslagaderen (coronairen). Problemen in de kransslagaderen kunnen ervoor zorgen dat het hart onvoldoende zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen hartklachten zoals pijn op de borst ontstaan. Bij een groot aantal mensen met hartklachten worden geen vernauwingen gevonden in de kransslagaderen. Er kan dan sprake zijn van coronaire vaatdysfunctie. Coronaire vaatdysfunctie is een functiestoornis van de grote en/of kleine kransslagaderen, waardoor het hart (tijdelijk) minder zuurstof krijgt. Coronaire vaatdysfunctie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Klachten die bij coronaire vaatdysfunctie kunnen optreden zijn:

  • pijn op de borst met of zonder uitstraling naar de armen of kaken; tijdens en ook vaak na de inspanning
  • kortademigheid, meestal bij inspanning;
  • vermoeidheid en energieverlies;
  • slaapproblemen;
  • concentratieproblemen.

Wanneer u coronaire vaatdysfunctie heeft, zijn er twee mogelijke problemen met uw kransslagaderen:

  • kransslagaderspasme
    Dit is een tijdelijke verkramping van de kransslagaderen. 
  • coronaire microvasculaire dysfunctie (CMD)
    Bij CMD krijgt het hart (tijdelijk) onvoldoende zuurstof door een probleem in de kleine bloedvaten van het hart.

Risicofactoren

Risicofactoren voor aderverkalking spelen ook een rol bij coronaire vaatdysfunctie. Voorbeelden hiervan zijn: erfelijke belasting van hart- en vaatziekten, roken, stress, overgewicht, suikerziekte, verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Naast de risicofactoren voor aderverkalking zijn er ook een aantal ‘vrouwspecifieke’ risicofactoren zoals:

  • migraine in de jeugd
  • (meerdere) miskramen
  • Hoge bloeddruk en/of suikerziekte tijdens de zwangerschap
  • Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie/HELLP syndroom)
  • Vroege overgang (<40 jaar)
  • Schildklierproblemen
  • Reumatische ziekten (bv fibromyalgie)

 

De diagnose coronaire vaatdysfunctie wordt op dit moment nog vooral gesteld op basis van klachten, risicofactoren en door te kijken of er sprake is van zuurstoftekort naar het hart. Daarnaast is het van belang dat er geen sprake is van belangrijke vernauwingen in de grote kransslagaderen van het hart.

Coronaire functietest

Om CMD of kransslagaderspasmen vast te stellen kan een hartkatheterisatie worden gedaan, waarbij extra metingen worden uitgevoerd. Deze extra metingen noemen wij een coronaire functietest. 

Behandeling

Op dit moment is er nog geen ideale behandeling voor coronaire vaatdysfunctie. De huidige behandeling bestaat uit  leefstijlveranderingen en medicatie. Het doel van de behandeling is het verminderen van uw klachten en verbeteren van uw conditie.

Afspraak

Als u een afspraak wilt maken bij de Stichting Cardiologie Amsterdam (SCA) hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. 

De polikliniek cardiologie heeft o.a. een verpleegkundig spreekuur coronaire vaatdysfunctie.

Interviews met onze collega's

Dr. J.B. Winter (cardioloog):
“Wat ik belangrijk vind als dokter, maar nog meer als mens, is dat iemand zich begrepen voelt.”

VrouwenHart interview met cardioloog Jobst Winter: “Wat ik belangrijk vind als dokter, maar nog meer als mens, is dat iemand zich begrepen voelt.”

Dr. J.M. Schroeder-Tanka (cardioloog):
“Ik bouw op de jongere generatie.”

VrouwenHart interview met dr. Jutta Schroeder-Tanka: “Ik bouw op de jongere generatie”

Mw. A. Zwartjes (verpleegkundig specialist):
“Als verpleegkundig specialist heb ik meer tijd tijdens een consult. Daardoor is er de rust om ook het mentale stuk te begeleiden.”

VrouwenHart interview met Anilka Zwartjes, verpleegkundig specialiste cardiologie

De Stichting Cardiologie Amsterdam is door de minister van VWS in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZI) erkend als instelling voor medisch specialistische zorg en is bovendien in het bezit van het ZKN-keurmerk.